Bardzo długo szukałam przepisu na sałatkę, która w smaku przypomina tę z chińskiej restauracji.
Odkąd spróbowałem tego, robię to co najmniej raz w tygodniu. Sałatka jest pyszna, bardzo orzeźwiająca i jeśli chcesz schudnąć po wakacjach to doskonały wybór. Dodaję jako dodatek do dania głównego lub nawet na obiad. Ponadto sałatka jest również bardzo zdrowa. Jego głównym składnikiem jest biała kapusta. Czy znasz wszystkie jego skutki zdrowotne?
Biała kapusta:
- Wspiera układ odpornościowy
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Chroni organizm przed stanami zapalnymi i infekcjami – działa antyseptycznie
- Poprawia trawienie
- Wspomaga oczyszczanie jelita grubego
- Regularne stolce
- Działanie moczopędne
- Zwiększa odporność „Bomb Bomb”
- Kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu w czasie ciąży
- Wspiera produkcję czerwonych krwinek
- Detoksykacja organizmu
- Wsparcie tempa metabolizmu
- Usuwa nadmiar wody z organizmu
- Profilaktyka raka
- Profilaktyka chorób układu krążenia
- Profilaktyka cukrzycy
- Profilaktyka Osteoporozy
- Zapobieganie zaparciom
- Zapobieganie kamieniom nerkowym
Sałatka z kapusty „po chińsku” z doskonałym dressingiem
Składniki:
- pół małej główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szklanki) cukru
- ¼ szklanki octu
- ¼ szklanki oleju
- łyżka soli
Opcjonalnie:
- Kurkuma
Przygotowanie:
Drobno posiekaj kapustę.
Zetrzyj marchewkę na tarce dużych oczkach lub siekamy. Dodać do kapusty. Wszystko razem mieszamy.
Następnie do garnka wlewamy olej, ocet, cukier, sól i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszaj i podgrzewaj, ale nie gotuj. Kapustę i marchewkę zalać przygotowanym dressingiem.