Oto przepis na sałatkę z ogórków i kalafiora, która w moim domu znika w ekspresowym tempie.
Zdrowy, pożywny, niskokaloryczny, zawiera spore ilości magnezu, witamin i mikroelementów. Mowa o kalafiorze. Tak doskonałym, a tak niedocenianym, również przeze mnie.
Szybko syci, gdyż ma w sobie bardzo dużo błonnika oraz białka, a nie tuczy ze względu na niską zawartość tłuszczu. To ratunek w przypadku problemów żołądkowych czy cukrzycy. Zawiera również, tak niezbędne kwasy omega-3 oraz, co w okresie jesienno-zimowym szczególnie ważne, działa profilaktycznie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień.
![]()
Jednym słowem- cud natury. Dziś, dziwię się samej sobie, że mi nie smakował. Teraz bardzo lubię go jeść, szczególnie soczystego i chrupiącego- na surowo. W takiej wersji wygrywa dla mnie smakiem, ale nie tylko, bo taka wersja ma więcej walorów zdrowotnych, niż gotowana.
Stąd doskonały przepis na wyborną i zdrową sałatkę z surowym kalafiorem i ogórkiem. Smak i zdrowie razem na talerzu? Da się zrobić. Cieszcie się tym wyjątkowym smakiem.

Składniki na sałatkę:
- 400 gramów surowego kalafiora
- 3 sztuki konserwowych ogórków
- 2 łyżki majonezu
- 180 mililitrów jogurtu naturalnego
- sól oraz pieprz
- koperek
- 2 ząbki czosnku
Zaczynamy od starcia kalafiora na tarce o średnich oczkach, następnie siekamy koperek, a ogórki kroimy w drobną kostkę.

Im wszystkie elementy mniejsze, tym w ostateczności sałatka będzie bardziej miękka.

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z jogurtem i majonezem i dokładnie mieszamy całość.

Do miski przekładamy kalafior, ogórki, nasz sos czosnkowy i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Przepis można urozmaicić, dodając do niego startą marchewkę czy seler lub drobno posiekaną cebulę. Ta sałatka to świetne pole do eksperymentów, a nadal pozostaje prosta w wykonaniu, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Smacznego!