Sprawdzony przepis: Pieczarki, szynka, żółty ser, jajka… i powstaje warstwowa sałatka, którą każdy uwielbia.
Sałatka z serem, szynka i marynowanymi pieczarkami sprawdzi się w każdej sytuacji, gdy chcemy na stole zaserwować coś naprawdę przykuwającego wzrok.
Świetnie będzie wyglądać wśród innych potraw świątecznych, czy z okazji rodzinnych uroczystości. Do tego wszystkim z pewnością zasmakuje!
Potrzebne składniki:
- 150 g dobrej jakościowo szynki (w kawałku)
- 200 g marynowanych pieczarek (bez zalewy)
- ok. 200 g ulubionego żółtego sera lub serka topionego (w kawałku)
- 3 duże jajka
- 2 duże ziemniaki odmiany sałatkowej
- 2 średniej wielkości marchewki
- pęczek szczypiorku
- majonez- ilość wedle uznania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowania najlepiej rozpocząć wieczorem i pozwolić warzywom wystygnąć do następnego dnia. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i ugotuj (w mundurkach, czyli nie obieraj ich) w lekko osolonej wodzie.
Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Obierz ze skórki, gdy ostygną. Marchewki obierz, umyj i następnie również ugotuj do miękkości. Ugotuj również jajka na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.
Ostudzone i obrane ziemniaki, marchewkę oraz jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ser włóż do zamrażarki. Po upływie kilkunastu minut, gdy nieco stwardnieje, zetrzyj na tarce. Dobrze przepłukany i osuszony szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę i pieczarki pokrój w dość drobną kostkę.
Sałatkę układaj warstwami w wąskiej misce lub użyj do tego celu specjalnego pierścienia, dzięki któremu możesz ja układać od razu na talerzykach.
Rozpocznij od warstwy startych ziemniaków, wyrównaj ich powierzchnię łyżką, a następnie posmaruj cienka warstwa majonezu. Posyp szczypiorkiem i ułóż kolejną warstwę, tym razem z jajek. Je również przesmaruj majonezem, po czym posyp pieczarkami.
Znowu odrobina majonezu i kolejne warstwy stanowić będą marchewki oraz szynka. Posmarowaną majonezem szynkę posyp na sam koniec tartym serem i delikatnie usuń pierścień.