Sycąca sałatka – idealna propozycja na zimę. Niezwykle pyszna. Zimą podziękujesz mi za ten przepis.

Sałatka Czerkasy – czyli idealna propozycja na zimę!

Przystawka, alternatywa dla obiadowej surówki czy dodatek do kolacji – sałatka nadaje się na każdą z tych pozycji w naszym codziennym menu!

Prezentowana dziś sałatka Czerkasy to dodatkowo propozycja, którą możemy cieszyć się cały rok, bo do jej przygotowania potrzebujemy fasoli i słodko-kwaśnych warzyw, na które sezon praktycznie się nie kończy. Poniżej podajemy przepis na tę witaminową bombę:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • dwie szklanki fasoli
  • pięć papryk
  • pięć bakłażanów
  • jedna papryczka chilli
  • dwie cebule
  • trzy marchewki
  • kilogram pomidorów
  • jeden czosnek
  • dwie łyżeczki kolendry
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • sól, cukier i pietruszka do smaku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE

Uprzednio namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Bakłażany i paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości, a cebulę na półpierścienie.

Marchewki zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Zioła i czosnek drobno posiekać. Pomidory przemielić przez maszynkę do mięsa. 

Następnie cebulę podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zarumieni, dodać do niej marchewkę i koncentrat pomidorowy. Potem do głębokiego garnka wrzucić paprykę i bakłażany, gotować je na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Po upływie pół godziny do pomidora i bakłażana dodajemy ugotowaną fasolę i zawartość patelni. Całość doprawiamy kolendrą i solą wedle uznania. Po chwili dodajemy też nieco cukru i gotujemy sałatkę do siedmiu minut, aby fasola wchłonęła wszystkie smaki.

Na koniec stopniowo dodać ocet. Przygotowaną sałatkę umieścić można w wysterylizowanych słoikach, aby przechować ją aż do zimy.

Po szczelnym zakręceniu słoików, zawijamy je kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!