Przepadłbyś z powodu braku wyjątkowego smaku domowego salcesonu z golonki: Zapisz przepis, ponieważ nie dostaniesz go w sklepie.

Tradycyjne danie na polskich stołach to salceson, którego nazwa pochodzi z Niemiec.

Dowolne mięso można wykorzystać do przygotowania salcesonu. Wersja z kurczaka będzie odpowiednia dla tych, którzy preferują lżejsze przekąski, jednak salceson z golonki wieprzowej zaspokoi apetyt każdego. Wygodny sposób przygotowania to użycie plastikowej butelki, która pozwala uzyskać bardzo aromatyczny i delikatny smak. Ilość przypraw można dostosować do własnego gustu.

Aby przygotować salceson, należy umyć dwie golonki wieprzowe i włożyć je do dużego garnka z wodą, całą cebulą, liściem laurowym i ziarnami pieprzu według uznania.

Następnie przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po zmniejszeniu temperatury, usuń pianę łyżką, posolić i gotować przez 3-4 godziny, przykrywając pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obrócić mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Ugotowane mięso wyjąć z garnka i pozwolić mu ostygnąć.

Następnie ręcznie rozdzielić na duże części, oczyszczając z kości itp. Drobno zetrzeć czosnek, dodać zmielony pieprz i wymieszać. Wziąć plastikową butelkę, odciąć górną część i wrzucać naprzemiennie kawałki mięsa z czosnkiem. Wlać 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito i równomiernie rozprowadzić ją po butelce za pomocą łyżki.

Salceson pozostawić na noc w lodówce. Gotową potrawę wyjąć z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu – mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Polecamy dodatek sosu z chrzanu dla miłośników pikantnych potraw.

error: Treść zabezpieczona !!