Schab po bałkańsku – pięknie pachnie, smakuje. Tak dobrego schabu z pewnością jeszcze nie jedliście.

Bałkany to prawdziwa sztuka łączenia smaków. Kojarzą się z intensywnymi aromatami mięs, marynowanych w intensywnych przyprawach i podawanych z warzywami. Schab przygotowywany po bałkańsku gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Pięknie pachnie, smakuje, a także doskonale się prezentuje na stole. Fantastyczna potrawa na rodzinne spotkania! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości (spokojnie można przygotowywać z 1 kg, wówczas danie będzie treściwsze)
  • 250 g pieczarek
  • 4 papryki (2 czerwone, zielona, żółta)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • sól
  • olej rzepakowy
  • słodka papryka w proszku
  • świeży tymianek
  • mąka

Przygotowanie:

Cebulę obierz i poszatkuj. Paprykę oczyść, usuń gniazda z wewnątrz, a następnie pokryj w cienkie plastry.

Schab dokładnie oczyść, umyj i poćwiartuj na kotlety. Tak otrzymane kawałki pokrój jeszcze na mniejsze plastry. Teraz dopraw mięso solą, pieprzem cayenne, natrzyj dodatkowo papryką słodką oraz majerankiem. W kolejnym kroku obtocz każdy kawałek w mące.

Tak przygotowane mięso wrzuć na gorący olej i podsmażaj, aż mięso zyska rumiany kolor. Po tym czasie odłóż mięso na bok.

Wykorzystaj pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa, dolej do niego odrobinę nowego i podsmaż teraz pokrojoną cebulę. Jak tylko się zeszkli, dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj około minutę.

W międzyczasie obierz pieczarki, pokrój na drobne plasterki i dorzuć na patelnię. Całość trzymaj na ogniu, aż woda wyparuje woda z warzyw.

W kolejnym kroku dodaj przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie składniki połącz jednostronnym mieszaniem i smaż przez kilka minut. Jak mięso nabierze temperatury, a papryka zacznie mięknąć, dodaj do potrawy pomidory z puszki oraz pokrojone w średnią kostkę ogórki.

Teraz całe danie powinno poddusić się przez około kwadrans, by całość przeszło aromatem, a mięso nabrało idealnej miękkości. Po tym czasie zdejmij pokrywę i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W tym czasie wyparuje nadmiar soków, a składniki dokładnie się połączą.

Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i jeśli lubisz to świeżymi ziołami – tymiankiem bądź pietruszką. Gotowe!

Danie podawaj z dodatkiem ryżu, kaszy lub w wersji bardziej polskiej – z ziemniakami. Schab po bałkańsku bardzo dobrze smakuje też z pieczywem. Idealnie pasuje tu lepinja, czyli bałkańska pita. Możesz zakupić ją w niektórych sklepach lub przygotować samodzielnie.

Satysfakcja ze smaku gwarantowana. Ta bałkańska potrawa z pewnością zaskoczy Twoich znajomych, tym bardziej, podziel się z nimi przepisem!

error: Treść zabezpieczona !!