Schab po bałkańsku – pięknie pachnie, smakuje. Tak dobrego schabu z pewnością jeszcze nie jedliście.
Bałkany to prawdziwa sztuka łączenia smaków. Kojarzą się z intensywnymi aromatami mięs, marynowanych w intensywnych przyprawach i podawanych z warzywami. Schab przygotowywany po bałkańsku gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Pięknie pachnie, smakuje, a także doskonale się prezentuje na stole. Fantastyczna potrawa na rodzinne spotkania! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki:
- 600 g schabu bez kości (spokojnie można przygotowywać z 1 kg, wówczas danie będzie treściwsze)
- 250 g pieczarek
- 4 papryki (2 czerwone, zielona, żółta)
- 3 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- pieprz cayenne
- majeranek
- sól
- olej rzepakowy
- słodka papryka w proszku
- świeży tymianek
- mąka
Przygotowanie:
Cebulę obierz i poszatkuj. Paprykę oczyść, usuń gniazda z wewnątrz, a następnie pokryj w cienkie plastry.
Schab dokładnie oczyść, umyj i poćwiartuj na kotlety. Tak otrzymane kawałki pokrój jeszcze na mniejsze plastry. Teraz dopraw mięso solą, pieprzem cayenne, natrzyj dodatkowo papryką słodką oraz majerankiem. W kolejnym kroku obtocz każdy kawałek w mące.
Tak przygotowane mięso wrzuć na gorący olej i podsmażaj, aż mięso zyska rumiany kolor. Po tym czasie odłóż mięso na bok.
Wykorzystaj pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa, dolej do niego odrobinę nowego i podsmaż teraz pokrojoną cebulę. Jak tylko się zeszkli, dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj około minutę.
W międzyczasie obierz pieczarki, pokrój na drobne plasterki i dorzuć na patelnię. Całość trzymaj na ogniu, aż woda wyparuje woda z warzyw.
W kolejnym kroku dodaj przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie składniki połącz jednostronnym mieszaniem i smaż przez kilka minut. Jak mięso nabierze temperatury, a papryka zacznie mięknąć, dodaj do potrawy pomidory z puszki oraz pokrojone w średnią kostkę ogórki.
Teraz całe danie powinno poddusić się przez około kwadrans, by całość przeszło aromatem, a mięso nabrało idealnej miękkości. Po tym czasie zdejmij pokrywę i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W tym czasie wyparuje nadmiar soków, a składniki dokładnie się połączą.
Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i jeśli lubisz to świeżymi ziołami – tymiankiem bądź pietruszką. Gotowe!
Danie podawaj z dodatkiem ryżu, kaszy lub w wersji bardziej polskiej – z ziemniakami. Schab po bałkańsku bardzo dobrze smakuje też z pieczywem. Idealnie pasuje tu lepinja, czyli bałkańska pita. Możesz zakupić ją w niektórych sklepach lub przygotować samodzielnie.