Rolada z całego schabu i boczku sprawiła, że rodzina kompletnie oszalała.

Masz trudności z wyborem potrawy na specjalną okazję? Oto niecodzienny przepis na smakowitą roladę mięsną z niezwykłymi dodatkami.

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wędzonej szynki
  • Plastry boczku
  • 2 cebule
  • 2 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew

Marynata:

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 200 g sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • 250 ml białego wina musującego
  • 250 ml wody
  • Ilość ziemniaków według potrzeb
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę łącząc składniki: czosnek, tymianek, natkę pietruszki, soki owocowe oraz oliwę z oliwek. Dodaj przyprawy i sos sojowy.

Rozetnij schab wzdłuż na pół.

Posmaruj 1/3 marynaty na schabie i rozsmaruj.

Zwiń schab w roladę.

Resztą marynaty pokryj wierzch schabu.

Chłodź przez 4 godziny w lodówce.

Przygotuj farsz: podsmaż pokrojone warzywa – czosnek, cebulę, pieczarki,  oraz marchew.

Następnie dodaj szynkę wędzoną.

Na schabie rozłóż plastry boczku i na to nałóż przygotowany farsz.

Na koniec posyp rodzynkami i zwiń roladę.

Aby rolada się nie rozwalała zwiąż ją sznurkiem.

Dopraw pokrojone ziemniaki i cebulę. Wyłóż je na blasze a na środku połóż schab.

Roladę posmaruj marynatą a ziemniaki polej oliwą, winem oraz wodą. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Podawaj roladę z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu, cebuli oraz mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!