Przygotuj marynatę łącząc składniki: czosnek, tymianek, natkę pietruszki, soki owocowe oraz oliwę z oliwek. Dodaj przyprawy i sos sojowy.
Rozetnij schab wzdłuż na pół.
Posmaruj 1/3 marynaty na schabie i rozsmaruj.
Zwiń schab w roladę.
Resztą marynaty pokryj wierzch schabu.
Chłodź przez 4 godziny w lodówce.
Przygotuj farsz: podsmaż pokrojone warzywa – czosnek, cebulę, pieczarki, oraz marchew.
Następnie dodaj szynkę wędzoną.
Na schabie rozłóż plastry boczku i na to nałóż przygotowany farsz.
Na koniec posyp rodzynkami i zwiń roladę.
Aby rolada się nie rozwalała zwiąż ją sznurkiem.
Dopraw pokrojone ziemniaki i cebulę. Wyłóż je na blasze a na środku połóż schab.
Roladę posmaruj marynatą a ziemniaki polej oliwą, winem oraz wodą. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Podawaj roladę z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu, cebuli oraz mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.