Podgrzej mleko, dodaj zwykły ocet i po godzinie możesz zaoferować doskonały domowy ser: Tani przepis.

Robienie domowego sera jest o wiele łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Dziś pokażemy Wam odmianę, która wymaga niewiele pracy, ale smakuje naprawdę świetnie.

Co więcej, najlepsze jest to, że nie potrzebujesz domowego mleka, działa również z mlekiem kupionym w sklepie. Przepis na domowy ser może być bardzo dobrze doprawiony, teraz zmieniliśmy cebulę, ale można też dodać chili, koperek, czosnek. Oczywiście można go również przygotować bez przypraw, ser nadal jest bardzo smaczny.

Jest prosty, tani, a smak oczaruje każdego. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni i można go używać tak samo dobrze, jak wersja kupiona w sklepie. Jest też bardzo smaczny w pieczywie, ale możemy też podawać go z makaronem. Jeśli masz w domu kilka litrów mleka, możesz też zrobić domowy ser!

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 2 łyżki octu
  • 2 zielone cebule
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wlej mleko do rondla lub garnka z grubszym dnem.

Dodaj ocet. Wymieszaj i włóż do ognia. Mieszamy. Serwatka wkrótce zacznie się rozdzielać.

Wymieniamy piec i odstawiamy na 10-20 minut. Następnie włóż durszlak. Odpowiednio wyciskamy serwatkę.

Teraz dodaj posiekaną cebulę. Dodajemy również sól. mieszać. Ponownie wygładzamy i obciążamy (np. talerzem). Umieść butelkę pełną wody na wierzchu.

Pozostaw tak przez 1 godzinę. Odwracamy to i gotowe. Wystarczy pokroić ser i można się nim cieszyć.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!