Bez jajek i chemii: Z 2 litrów mleka mam 1 kg pysznego sera. Ten pyszny, zdrowy ser kocha cała moja rodzina.

Pyszny, domowy ser, w typie serka feta.

Do jego przyrządzenia potrzebujesz jedynie czterech składników. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki bądź pieczywa.

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 400 gram kwaśnej śmietany lub 200 gram kefiru (jeśli chcesz, by ser był bardziej miękki)
  • 6 jajek
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku połącz ze sobą mleko oraz sól i zagotuj. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, a gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj je do garnka.

Dolej kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie powinna zacząć wytwarzać się serwatka. Zdejmik garnek z palnika.

Przygotuj durszlak wyłożony gazą i wlej do niego zawartość garnka. Gaza służy zapewnieniu dodatkowej pomocy przy odcedzaniu.

Odcedź całą masę. Na górę połóż świeżą gazę i dociśnij dokładnie aby resztki mleka spłynęły. Po ostygnięciu sera włóż go do lodówki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!