Sernik czekoladowy bez pieczenia – przygotowanie zajmie chwilkę a smakuje obłednie

Znakomita alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika! Połączenie czekolady i twarogu tworzy naprawdę wyśmienitą kompozycję i jest urozmaiceniem klasycznego ciasta.

Smak jest niepowtarzalny i z pewnością na długo zapada w pamięci koneserów. To idealny deser dla prawdziwych degustatorów słodkości oraz zwolenników kuchennych zmian. W dodatku szybki i całkowicie bez pieczenia!

Składniki:

  • 400 g śmietankowego twarogu
  • 100 g masła
  • szklanka cukru pudru (ok. 150 g)
  • 300 g kakaowych ciastek ( ciastka mogą być dowolne)
  • 400 g mlecznej czekolady (4 tabliczki)
  • 200 ml śmietany 30 % lub 36%

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Ciastka rozdrobić za pomocą blendera i wymieszać dokładnie z roztopionym masłem.

Blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej powstałą masę. Całość odstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie zmiksować twaróg, wsypując cukier puder.

Kolejno rozpuścić 250 g czekolady w kąpieli wodnej i wymieszać  razem z serem. Ubić połowę śmietany na gładko i dodać do twarogu, ponownie wszystko mieszając. Na schłodzoną formę z ciasteczkami wyłożyć masę.

Pozostałą czekoladę roztopić i zmieszać ze śmietanką. Wylać polewę na sernik i odstawić do lodówki na 6 godzin.

error: Treść zabezpieczona !!