Niesamowicie lekki sernik: Wystarczy rozłożyć ciasto na blasze do pieczenia, dodać śmietanę i owoce – najlepsze ciasto pod słońcem.
Doskonałe ciasto morelowe z twarogiem. Ciasto jest proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Oprócz moreli, według własnego gustu, można go również spróbować z innymi owocami sezonowymi.

Składniki:
Na ciasto:
- 40 dkg mąki półgrubej
- 12 dkg cukru
- 4 żółtka
- 12 dkg masła
- 240 ml mleka
- 1 paczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
- 1 kg owoców (polecam morele)
- 25 dkg twarogu grudkowatego
- cukier waniliowy
Na piankę:
- 4 białka jaj
- 10 dkg cukru
Przygotowanie:
W misce wymieszaj żółtka z cukrem i zmiękczonym masłem do uzyskania piany. Dodaj mleko. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia.

Do nadzienia wymieszaj twarożek z cukrem waniliowym. Na wierzchu ciasta ułóż posiekane morele. Twarożek na morele.

Na wierzch ułóż śnieg, który ubiliśmy z 4 białek i cukru. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny, w zależności od piekarnika.

Wierzch musi być ładnie upieczony.
