Sernik lwowski. Najlepszy jaki jadłam. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Sernik lwowski jest świetną propozycją dla łasuchów, którzy cenią nie tylko niebiański smak deseru, ale także prostotę przepisu oraz szybkość jego przygotowania.
To wszystko zawiera w sobie sernik lwowski, który jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Sernik będzie świetną propozycją na rodzinne święta wielkanocne lub Boże Narodzenie lub po prostu miły, rodzinny weekend.
Składniki
- 500 g twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 cytryna
- 100 gr rodzynek
Składniki na polewę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- dowolna posypka do dekoracji
Przygotowanie
Twaróg włożyć do miski, następnie dodać cukier, jajka, cukier waniliowy. Składniki należy starannie zetrzeć na gładką, puszystą masę twarogową. Możemy do tego celu użyć miksera. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę.
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez kilka minut, następnie wylewamy na sitko, odsączamy wodę. Następnie należy przygotować skórkę z cytryny.
Cytrynę wyparzamy w gorącej wodzie, następnie ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Potem wrzucamy rodzynki i skórkę z cytryny do masy i wymieszać. Przygotowujemy naczynie do pieczenia wykładając je pergaminem. Wlewamy do niego masę serową, równomiernie rozprowadzając ją po naczyniu.
Nagrzewamy piekarnik do 190° i pieczemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyłączamy piekarnik, po 10 minutach od wyłączenia uchylamy drzwiczki. Następnie wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem polewy.
Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier, mieszamy na gładką masę, później dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Następnie dodajemy kakao i gotujemy przez 3-4 minuty. Masa nie może wrzeć.