Koleżanka dała mi przepis na idealny sernik niepieczony: Jak z najlepszej cukierni.
Znakomity letni przepis na kremowo-owocowy sernik znaleźliśmy. Koniecznie spróbujcie, jest naprawdę pyszne i gwarantuje sukces!

Składniki:
- 300 g herbatników maślanych
- 5 łyżek mleka
- 180 g masła lub margaryny
Nadzienie:

- mascarpone lub masło do smarowania (450 g)
- 1 usztywniacz do bitej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 50 ml wody
- 1 żelatyna w proszku (10 gr)
- 500 ml śmietanki kremówki
- 220 g cukru pudru
Nadzienie owocowe:

- 450 g czerwonych owoców (użyłam malin i jeżyn)
- 100 ml wody
- 1 żelatyna (10 g)
- 50 ml wody na żelatynę
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Gotuj owoce na ogniu z wodą i cukrem przez około 10 minut.

Pozwól żelatynie pęcznieć w wodzie przez 10 minut, następnie rozpuść ją podgrzewając (nie gotować) i dodaj do gotowanych owoców, które zdjęliśmy z ognia. Pozwól mu ostygnąć.

Rozpuść masło w rondelku. Wymieszać z mielonymi herbatnikami maślanymi i mlekiem.

Masa będzie dość luźna, więc palcami lub wałkiem do ciasta wciśnij ją do okrągłej formy (średnica 26 cm). Niech stwardnieje w lodówce. Ubij śmietanę kremówkę i dodaj usztywniacz.

Następnie do tej mieszanki dodajemy mascarpone, które ubiliśmy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Niech żelatyna pęcznieje przez 10 minut. Następnie podgrzej na tyle, aby się rozpuścił (nie gotuj). Wymieszaj z bitą śmietaną, ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

Na spód biszkoptowy wyłożyć białe nadzienie. Nie zapomnij wypełnić brzegów farszem, aby po wyjęciu z foremki nie było dziur. Gdy nadzienie owocowe ostygnie, rozsmaruj je lekko na białym nadzieniu.

Odstaw do lodówki na 6 do 8 godzin w formie. Następnie nożem delikatnie oddzielamy ciasto od formy i gotowe…
