Mam dla Ciebie dwa domowe nawozy:
1. Bardzo prostym sposobem na poprawienie zasobów mineralnych w glebie pod ogórki jest namoczenie całego żytniego chleba w wiadrze z wodą (proporcjonalnie jeden bochenek na 10 litrowe wiadro). Najlepiej namocz chleb wieczorem. Przez noc i poranek (łącznie12 godzin) będzie się odbywał proces rozmiękania pieczywa.
Po 12 godzinach przefiltruj wszystko i dodaj do cieczy 10 kropelek jodu. Tak przygotowany płyn jest silnym koncentratem. Aby zacząć go używać, musisz rozcieńczyć go 10 krotnie. Rozrzedzaj miksturę porcjami, tylko tyle, ile potrzebujesz na jednorazowe podlanie grządek z ogórkami.
Musisz do niego dodać jedną kostkę drożdży, czyli 10 gramów. Rozpuść mieszając. Odstaw mieszankę na 3 doby. Po tym czasie lej pod ogorki po pół litra pod każdy krzaczek.
Nawozimy glebę w pochmurne dni lub wieczorem. Należy unikać słońca i deszczu. Słońce przepali rośliny, a deszcz wypłucze przygotowane przez Ciebie odżywki.
Jeżeli liście ogórków skręcają się ku dołowi, może to oznaczać brak takiego pierwiastka, jak wapń. Jeżeli natomiast ogórki będą mieć obniżoną ilość azotu, zakomunikują Ci o tym blado-zielonym kolorem liści.