Puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. Babcia zdradziła przepis na idealnie pyszne kluski śląskie.

Przepis na idealne kluski śląskie

Kluski śląskie to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej w szczególności dla województwa śląskiego oraz opolskiego. Większość Polaków je zna i ubóstwia. Prawdopodobnie pojawiły się po raz pierwszy na polskim stole w 1241 roku w Raciborzu.

Najlepiej smakują z roladą wołową i modrą kapustą. W tym wpisie poznasz przepis na pyszne kluski śląskie, które są idealnie puszyste i miękkie. Cały sekret tkwi w ich prostocie i łatwości przygotowania.

SKŁADNIKI :

  • Ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko
  • Sól

Sposób przygotowania Krok po Kroku

Obierz ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i odstaw ziemniaki do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie je utłucz. Powstałą masę ułóż na stole i uformuj kulę. Podziel tę kulę na 4 równe części. Zabierz jedną część i w to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto.

Dodaj wcześniej zabrane ziemniaki. Wbij jajko. Dodaj około pół łyżeczki soli. Jeszcze raz wyrób całe ciasto. Z przygotowanej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Delikatnie naciskaj na ulepione kuleczki, robiąc w nich dziurki. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Regularnie mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Po tym, jak kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je 2 minuty. SMACZNEGO!!!

Dlaczego kluski śląskie mają dziurki?

Oto 3 najciekawsze powody, dlaczego kluski śląskie mają dziurki:

  • Dziurka ma być „miseczką” dla sosu.
  • Prawdopodobnie, dzięki zagłębieniu kluski gotują się bardziej równomiernie.
  • Dzięki dziurce, kluski z sosem wyglądają bardziej apetycznie.

error: Treść zabezpieczona !!