Kluski śląskie to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej w szczególności dla województwa śląskiego oraz opolskiego. Większość Polaków je zna i ubóstwia. Prawdopodobnie pojawiły się po raz pierwszy na polskim stole w 1241 roku w Raciborzu.
Najlepiej smakują z roladą wołową i modrą kapustą. W tym wpisie poznasz przepis na pyszne kluski śląskie, które są idealnie puszyste i miękkie. Cały sekret tkwi w ich prostocie i łatwości przygotowania.
Obierz ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i odstaw ziemniaki do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie je utłucz. Powstałą masę ułóż na stole i uformuj kulę. Podziel tę kulę na 4 równe części. Zabierz jedną część i w to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto.
Delikatnie naciskaj na ulepione kuleczki, robiąc w nich dziurki. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Regularnie mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Po tym, jak kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je 2 minuty. SMACZNEGO!!!
Oto 3 najciekawsze powody, dlaczego kluski śląskie mają dziurki: