Domowe ślimaczki z mielonym mięsem. Chwilka roboty i cała rodzinka się zajada.

Wszyscy lubią domowe wypieki, ale mało kto ma czas je przygotować, prawda?

Jeśli jesteś zapracowana, ale uwielbiasz rozpieszczać swoją rodzinę pysznymi, słonymi smakołykami, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Około 30 minut i na Twoim stole zagoszczą mięsne ślimaczki, których smak zachwyci każdego!

SKŁADNIKI

  • 240 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 500 g mięsa mielonego

PRZYGOTOWANIE

Rozcieńcz drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj, przykryj i umieścić w ciepłym miejscu na 30 minut. Ubij jajko z solą, dodaj cukier. Dodaj mieszankę jajeczną do drożdży, dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i ugnieć ciasto, aby nie przylegało do rąk. Idealną pomocą tu może być automat do pieczenia chleba. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kolejne 20 minut.

szybkie paszteciki mięsne

Teraz rozwałkuj warstwę o grubości 3-5 mm z połowy ciasta, ułóż warstwę połowy mielonego mięsa (możesz doprawić je według własnego gustu) na wierzchu, nie smarując krawędzi. Zwiń ciasto w rolkę, a następnie pokrój w plastry o szerokości 5-7 cm. Jedną stronę krawędzi ciasta połącz ze sobą. Analogicznie postąp z resztą składników.

placki z mięsem bez mleka

Połóż ślimaczki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i posmaruj ubitym żółtkiem (opcjonalnie).

placki mięsne pieczone w piekarniku

Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Apetyczne ślimaczki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe! Smacznego!

paszteciki mięsne drożdżowe

W tak prosty sposób możesz gotować ślimaczki z absolutnie dowolnym nadzieniem , najważniejsze aby nie było zbyt płynne.

error: Treść zabezpieczona !!