Odkąd znalazłam ten doskonały przepis, nie kupuję już ciasta francuskiego: Prosta procedura, która zawsze działa.
Jeszcze do niedawna kupowałam ciasto francuskie, ale odkąd poznałam ten prosty przepis, robię je tylko w domu. To bardzo proste, a wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni w domu…

Składniki:
- 200 g ciepłej wody
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 8 g suchych drożdży
- 800 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 160 g masła
Przygotowanie:

Do miski wlej mleko i wodę. Dodać sól, jajko, suszone drożdże i posypać mąką w dwóch etapach.

Zagniatamy zwarte gładkie ciasto, wkładamy do miski. Przykryć folią spożywczą. Pozwól mu odpocząć przez 20 minut.

Następnie przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i dzielimy na 8 w przybliżeniu równych części. Z każdej części uformować kulkę.

Teraz wałkujemy kulkę ciasta pojedynczo w cienki naleśnik, który następnie posmarujemy zmiękczonym masłem. Nakładamy kolejną warstwę na każdy posmarowany masłem naleśnik.

Ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy masłem i przykrywamy wszystko folią spożywczą. Odstaw na 20 minut, a następnie połóż wszystko na blacie i rozwałkuj. Zwinięte ciasto po raz ostatni posmarować warstwą masła i zwinąć w rulon.

Wszystko gotowe. Pięknie ułożone ciasto francuskie jest gotowe do dalszej obróbki.
