Do miski wlej mleko i wodę. Dodać sól, jajko, suszone drożdże i posypać mąką w dwóch etapach.
Zagniatamy zwarte gładkie ciasto, wkładamy do miski. Przykryć folią spożywczą. Pozwól mu odpocząć przez 20 minut.
Następnie przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i dzielimy na 8 w przybliżeniu równych części. Z każdej części uformować kulkę.
Teraz wałkujemy kulkę ciasta pojedynczo w cienki naleśnik, który następnie posmarujemy zmiękczonym masłem. Nakładamy kolejną warstwę na każdy posmarowany masłem naleśnik.
Ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy masłem i przykrywamy wszystko folią spożywczą. Odstaw na 20 minut, a następnie połóż wszystko na blacie i rozwałkuj. Zwinięte ciasto po raz ostatni posmarować warstwą masła i zwinąć w rulon.
Wszystko gotowe. Pięknie ułożone ciasto francuskie jest gotowe do dalszej obróbki.