Jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki. Prosty przepis: Smak mile zaskoczył mnie i gości
Odkryj śliwki w nowej odsłonie
Dobroczynny wpływ śliwek na system trawienny jest znany od dawna. Przygotowane w domowym zaciszu kompoty, ciasta, marmolady z ich dodatkiem to często znak rozpoznawczy pani/pana domu. Dobry kucharz wie, że nawet staropolski bigos nie obędzie się bez dodatku powidła śliwkowego.
Aby zaskoczyć naszych czytelników, przygotowaliśmy przepis na kandyzowane śliwki.
Składniki:
- 1,5 kg cukru,
- 4 kg wydrylowanych śliwek,
- 1 szklanka wody,
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Na samym początku umyte śliwki należy wydrylować, a w rondelku rozpuścić cukier w wodzie.

Doprowadzamy do wrzenia i do tak przygotowanego syropu wkładamy śliwki. Na zmniejszonym ogniu gotujemy je półgodziny. Po tym czasie śliwki wyciągamy, a syrop nadal zostawiamy na ogniu i pamiętamy o systematycznym mieszaniu. Gdy tylko zgęstnieje, zostawiamy syrop do ostygnięcia.

Kolejnym etapem jest ponowne zanurzenie śliwek w syropie i podgrzanie całej mieszanki na małym ogniu. Po 30 minutach wyciągnij śliwki, a syrop ostudź. Powtórz czynność kilka razy, aż owoce będą miękkie i połyskujące. Przy ostatnim moczeniu śliwek do syropu dodajemy kwasek cytrynowy.
