Tureckie ciasteczka tulambu skąpane w syropie cukrowym. Goście będą zachwyceni ich oryginalnym smakiem. Przepis.

Gdy szukasz przepisu na szybkie i smaczne przekąski to ciastka-tureckie są idealnym rozwiązaniem.

Warto też dodać, że taki deser jest przysmakiem w Turcji. Warto zatem poznać, co będzie nam potrzebne do zrobienia tego ciasta tureckiego.

Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?

Najpierw trzeba zacząć od przygotowania składników na ciasto. 

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 450 ml wody,
  • olej około 300 ml ( dobrze, żeby był słonecznikowy), który będzie potrzebny do smażenia.

Syrop:

  • 200 g cukru,
  • 20 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

Do przygotowania tego ciasta tureckiego potrzebny nam będzie nieduży garnek. Na średnim ogniu trzeba wlać wodę oraz dodać masło i wszystko razem zagotować. Kolejnym krokiem jest wsypanie przesianej mąki do garnka i wymieszanie wszystkiego razem, aż uzyska się gładką masę.

Tak wyrobione ciasto należy zdjąć z ognia i dodawać jajka, przez cały czas mieszając tak, by składniki się połączyły. W międzyczasie trzeba przygotować rękaw kuchenny, do którego należy przenieść wyrobione ciasto. Warto także pamiętać, by obciąć końcówkę w rękawie kuchennym.

Na głębokiej patelni lub garnku należy rozgrzać olej i masę z rękawa ostrożnie wyciskać prosto na rozgrzany olej. Od razu na patelni trzeba formować około pięciu lub siedmiu ciasteczek. Należy też pamiętać, by ciasteczka nie mogły się ze sobą stykać, gdyż mogłyby się ze sobą połączyć.

Równo zarumienione ciasteczka należy wyciągnąć za pomocą ręcznika papierowego, w który odsączy się nadmiar oleju. By zrobić syrop do ciastek tureckich, trzeba rozgrzać cukier wraz z sokiem cytryny na ogniu przez około piętnaście minut.

Po tym czasie należy zdjąć syrop z ognia i wrzucić do niego ciasteczka tureckie. Dobrze jest, by takie ciasteczka nasiąkły syropem, więc trzeba je trzymać  przez około dziesięć minut.Sposób podawania ciasteczek tureckich jest dowolny. Można również obsypać ciasteczka cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!