Prosty przepis, o który każdy mnie pyta: Tak smacznych jeszcze nie jadłaś. Marynowane ogórki z musztardą.
Ogórki marynowane z musztardą to świetna i oryginalna propozycja jako dodatek do rodzinnego obiadu lub wieczorna przekąska. Przepis jest bardzo prosty.
SKŁADNIKI:
- 4kg ogórków
- pęczek kopru
- 2 główki czosnku
- 20dag cukru
- 200ml oleju roślinnego
- 200ml octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początku umyj i dokładnie oczyść ogórki, po czym pozostaw je na dwie godziny w zimnej wodzie. Małe ogórki pokrój na cztery, a duże na osiem części.

Następnie wymieszaj dokładnie cukier, ocet, olej roślinny, sól, musztardę oraz pieprz. Do mieszanki dodaj też drobno posiekany koper i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy mieszanina jest już gotowa należy połączyć ją z ogórkami i odstawić na trzy godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. Na sam koniec przełóż ogórki wraz z marynatą do czystych słoików i dokładnie zakręć.Słoiki gotuj w wodzie przez około piętnaście minut. Na koniec wyjmij z wody słoiki i owiń ręcznikiem aż do ostygnięcia. Ogórki przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
