Prosty przepis, o który każdy mnie pyta: Tak smacznych jeszcze nie jadłaś. Marynowane ogórki z musztardą.

Ogórki marynowane z musztardą to świetna i oryginalna propozycja jako dodatek do rodzinnego obiadu lub wieczorna przekąska. Przepis jest bardzo prosty.

 

SKŁADNIKI:

  • 4kg ogórków
  • pęczek kopru
  • 2 główki czosnku
  • 20dag cukru
  • 200ml oleju roślinnego
  • 200ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początku umyj i dokładnie oczyść ogórki, po czym pozostaw je na dwie godziny w zimnej wodzie.  Małe ogórki pokrój na cztery, a duże na osiem części.

Następnie wymieszaj dokładnie cukier, ocet, olej roślinny, sól, musztardę oraz pieprz. Do mieszanki dodaj też drobno posiekany koper i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy mieszanina jest już gotowa należy połączyć ją z ogórkami i odstawić na trzy godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. Na sam koniec przełóż ogórki wraz z marynatą do czystych słoików i dokładnie zakręć.Słoiki gotuj w wodzie przez około piętnaście minut. Na koniec wyjmij z wody słoiki i owiń ręcznikiem aż do ostygnięcia. Ogórki przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Jesteśmy przekonani, że te ekspresowe ogórki będą wybawieniem dla każdej gospodyni domowej. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!