Jeśli kochasz gołąbki, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Aby ją zrobić, nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych. Zapiekanka gołąbkowa ma wiele zalet, takich jak sprawdzony smak, prostota wykonania, pewność dobrego i pożywnego obiadu.
W pierwszej kolejności należy posiekać dość drobno kapustę, którą można poszatkować lub pociąć nożem na drobne paski. Kapustę należy wrzucić do garnka zalać osoloną wodą i gotować ok. 10 minut. W tym czasie, również w osolonej wodzie ugotować ryż. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W innym garnku łączymy przecier pomidorowy z rosołem i majerankiem oraz mąką.
Ugotowany ryż odsączamy, dodajemy mielone mięso, cebulkę i przeciśnięty czosnek, i przyprawy do smaku. Odlewamy ugotowaną wcześniej kapustę.
Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dno nakładamy warstwy gotowanej kapusty, którą polewamy za każdym razem kilkoma łyżkami sosu pomidorowego i mięsa mielonego z ryżem.