Przepis na smaczne, zdrowe i bogate klopsiki: Zapisz i wypróbuj nasz przepis, warto.

Kiedy mówisz „klops”, na pewno myślisz o kurczaku lub wieprzowinie. Ale wiedz, że istnieją również postne warianty klopsików, które są bardzo smaczne i szczególnie zdrowe.

Wyjątkowy przepis  na niesamowite klopsiki bezmięsne.

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba (nie świeże)
  • 2 szklanki białej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 100 g twardego sera
  • liść laurowy (do aromatyzowania)
  • koperek
  • pietruszka
  • 50 g mąki
  • Sól

Przygotowanie:

Pokrój cebulę, pietruszkę i marchew. Fasolę gotujemy w garnku. Po peklowaniu dodać pokrojone warzywa, sól i liść laurowy.

Gdy fasola będzie dobrze ugotowana, spuść wodę do miski. Nie nalewamy wody. Wyciągamy z niego liść laurowy i moczymy chleb.

Do namoczonego chleba dodaj zmiażdżony czosnek. Dodajemy również posiekany koperek, pietruszkę i wszystko mieszamy z tartym serem. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Ubij blenderem (lub zmiel maszynką).

Z mieszanki tworzymy klopsiki. Obtaczamy je w mące. Smażymy na oleju (możemy je również upiec w piekarniku). Ryż ugotować w wodzie z fasoli. Powinniśmy mieć około 3 szklanek wody, jeśli nie, dodamy wodę.

Klopsiki podajemy z ryżem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!