Przepis na cukinię, który sprawi że pokocha ją każdy – lepsza niż mięso. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Przepis na cukinię, który sprawi że pokocha ją każdy mięsożerca!

Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Możemy je przygotować na mnóstwo sposobów, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę nasza wyobraźnia. Nadaje się ona do smażenia, duszenia, pieczenia, można z niej zrobić dżem czy też keczup.

Dzisiejszy przepis na smażoną cukinię z dressingiem orzechowo-czosnkowym jest nie dość, że bardzo niespotykany, to jeszcze samo danie jest sycące i świetnie zastąpi mięso w daniu.

Pyszna smażona cukinia

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • jedna średnia cukinia
  • trzy ząbki czosnku
  • jeden średni pęczek pietruszki
  • pół łyżki orzechów włoskich
  • olej do smażenia oraz dressingu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i obieramy, usuwamy nasiona jeśli są dużej wielkości. Jeśli cukinia jest młoda, to nie wymaga obierania ani usuwania nasion. Następnie kroimy cukinię w dowolny kształt – ważne, żeby kawałki nie były zbyt drobne.

Rozgrzewamy olej na dużej patelni i wrzucamy wcześniej pokrojoną cukinię. Smażymy na wolnym ogniu, aż uzyskamy złoty kolor, często zerkając, żeby uniknąć przypalenia.

Ważne jest też kontrolowanie czasu, żeby cukinia się zbytnio nie rozpadła i nie zamieniła w papkę.

Gotowe warzywa wrzucamy do miski. Następnie przeciskamy obrany czosnek przez praskę, natkę pietruszki myjemy i niedbale siekamy, a orzechy należy zmiażdżyć. Wszystkie składniki mieszamy, solimy według uznania i skrapiamy delikatnie olejem.

Łączymy sos z cukinią i dokładnie mieszamy. Ten przepis trafia nawet w gusta tych, którzy nie są przekonani do cukinii. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!