Cukinia w śmietanie – przygotuj to szybkie i cholernie smaczne danie 30 minut – Nigdy nie jadłam lepszej.
Pyszne niebanalne danie z cukinii. Przygotowanie zajmuje jedynie pół godziny.
Serbska cukinia to mało popularny przepis na cukinię. Przepis na pewno przypadnie do gustu fanom cukinii. Wystarczy 30 minut i można delektować się wyśmienitym daniem. Taka cukinia jest soczysta i delikatna.
W przypadku młodych cukinii nie trzeba obierać ani usuwać nasion. Jeśli chcesz, aby danie było mniej kaloryczne, śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 800 g cukinii
- 1 jajko
- 200 g śmietany
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml wody
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- papryka do smaku
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
Przygotowanie:
W misce wymieszaj olej z ziołami, papryką oraz solą i pieprzem. Cukinię należy pokroić w pół pierścienie. Cukinie przełóż do woreczka, dodaj olej z przyprawami i wszystko dokładnie rozprowadź po cukinii.
Blachę po pieczeni wyłóż pergaminem. Na blachę wyłóż cukinii, piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Koperek drobno posiekaj i dodaj do śmietany oraz dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj jajko, mąkę i zalej wszystko wodą. Upieczoną cukinie przełóż na patelnię, zalej sosem śmietanowym.