Cukinia w śmietanie – przygotuj to szybkie i cholernie smaczne danie 30 minut – Nigdy nie jadłam lepszej.

Pyszne niebanalne danie z cukinii. Przygotowanie zajmuje jedynie pół godziny.

Serbska cukinia to mało popularny przepis na cukinię. Przepis na pewno przypadnie do gustu fanom cukinii. Wystarczy 30 minut i można delektować się wyśmienitym daniem. Taka cukinia jest soczysta i delikatna.

W przypadku młodych cukinii nie trzeba obierać ani usuwać nasion. Jeśli chcesz, aby danie było mniej kaloryczne, śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 800 g cukinii
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • papryka do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki bazylii

Przygotowanie:

W misce wymieszaj olej z ziołami, papryką oraz solą i pieprzem. Cukinię należy pokroić w pół pierścienie. Cukinie przełóż do woreczka, dodaj olej z przyprawami i wszystko dokładnie rozprowadź po cukinii.

Blachę po pieczeni wyłóż pergaminem. Na blachę wyłóż cukinii, piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Koperek drobno posiekaj i dodaj do śmietany oraz dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj jajko, mąkę i zalej wszystko wodą. Upieczoną cukinie przełóż na patelnię, zalej sosem śmietanowym.

Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!