Zakochacie się w tym cieście: Domowe ciasto snickers bez pieczenia. Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne.

Ciasto Snickers można przygotować na różne sposoby. Dziś proponuje Wam moim zdaniem jeden z najbardziej smacznych i udanych!  Delikatne, słodkie ciasto kochają wszyscy, i Ci młodsi, i Ci starsi. Każdy z Twoich gości poprosi o dokładkę, gwarantuję!

Składniki:

  • słodzone, skondensowane mleko 350 g;
  • herbatniki 800 g;
  • solone orzeszki ziemne 250 g.

Na krem:

  • śmietana 30%  400 ml;
  • mleko 500 ml;
  • mąka 2 czubate łyżki ;
  • ekstrakt waniliowy do smaku;
  • jajka 3 szt;
  • cukier 150 g.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko. Wymieszaj cukier z jajkami i ubij, dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. Wlej gorące mleko do tej mieszanki, nie przestając ubijać masy. Podgrzej mieszankę, aż zgęstnieje. Krem nie powinien być zbyt gęsty, dlatego jak tylko zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i ostudź.

Ubij zimną śmietankę aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Do schłodzonej śmietanki dodaj powoli wcześniej przygotowaną, chłodną masę i dobrze ubij.

Na dnie formy połóż odrobinę przygotowanego kremu i ułóż na nim warstwę herbatników, posmaruj je częścią kremu. Na kolejną warstwę ciastek wyłóż przygotowane skondensowane mleko. Układaj na przemian herbatniki, skondensowane mleko i krem, aż skończą ci się składniki.

Przykryj górną warstwę ciastek kremem i posyp solonymi orzeszkami ziemnymi, udekoruj siatką ze skondensowanego mleka, ponownie posyp orzechami i włóż ciasto do lodówki na noc. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!