Prosty przepis na zupę, którą pokochają Twoje dzieci

Babcia mojego męża przez wiele lat pracowała w charakterze przedszkolnej kucharki.

Gotuje potrawy tak smaczne, że ciężko jest odejść od jej stołu. Zupa „Śnieżka” zachwyciła wprost moje dzieci – natychmiast poprosiły o dokładkę. Zupa jest przy tym niezwykle prosta w przygotowaniu, a niesamowity smak sprawia, że kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.

Potrzebne składniki:

  • 1 litr bulionu – można użyć warzywnego lub drobiowego,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 puszki zielonego groszku,
  • sól, przyprawy i świeże zioła – do smaku.

Przygotowanie:

Marchew i cebulę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ziemniaki pokrój w kostkę, a jajka ugotuj na twardo. Podsmaż lekko warzywa na maśle, aż do uzyskania miękkości marchewki oraz przezroczystości cebuli.

Do gotującego się bulionu wrzuć ziemniaki oraz zielony groszek (wlej również zalewę z jego puszki). Gotuj całość do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Dodaj wówczas warzywa z patelni oraz starte jajka.

Kontynuuj gotowanie jeszcze przez kilka kolejnych minut, a następnie dodaj do zupy przyprawy oraz świeże zioła, Przed podaniem udekoruj zupę kleksem ze śmietany.

error: Treść zabezpieczona !!