Wystarczy piec kilka minut: Szklanka wody, 200 g mąki, sól i przez cały tydzień masz genialne słone paluszki.

Doskonałe chrupiące paluszki – podaję je zamiast chleba, jako przekąskę lub z dodatkiem różnych domowych sosów. Przepis jest dość prosty, każdy może je przygotować.

Potrzebujesz:

  • mąka – 200 g
  • woda ( w temperaturze 60 – 70 ° C) – 100 ml
  • oliwa z oliwek – 50 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z wodą, olejem i solą na jednolite ciasto. Włóż je do plastikowej torby. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie danego czasu podziel je na pół i cienko rozwałkuj. Z każdej zwinąć w cienki naleśnik i pokroić w słupki.

Pokrój na cienie paski i skręć wokół własnej osi. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąp z drugą połową ciasta.

Posmaruj je za pomocą pędzelka wodą i posyp ziołami do smaku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor.Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!