Sos chrzanowy – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony. Błyskawicznie znika z talerza.
Czy masz ochotę na sos, który ma akcent?
Spróbuj chrzanu. Czeski klasyk, który niemal zniknął z naszego menu, choć zdecydowanie niezasłużenie. Sos śmietanowy doprawiony mocnym chrzanem jest po prostu cudowny.
Składniki:
- 2 łyżki startego chrzanu
- 200 g śmietanki kuchennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki zwykłej
- sól
Do smaku:
- ocet
- cukier

Proces przygotowania:
Śmietankę wmieszać do wrzącego solonego mleka, w którym wymieszaliśmy mąkę pszenną. Zagotować, zakwasić do smaku, osłodzić i posolić. Na koniec dodaj starty chrzan. Podawane z knedlami i mięsem gotowanym lub wędzonym. Smacznego!