Sos chrzanowy – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony. Błyskawicznie znika z talerza.

Czy masz ochotę na sos, który ma akcent?

Spróbuj chrzanu. Czeski klasyk, który niemal zniknął z naszego menu, choć zdecydowanie niezasłużenie. Sos śmietanowy doprawiony mocnym chrzanem jest po prostu cudowny.

Składniki:

  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 200 g śmietanki kuchennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • sól

Do smaku:

  • ocet
  • cukier

Proces przygotowania:

Śmietankę wmieszać do wrzącego solonego mleka, w którym wymieszaliśmy mąkę pszenną. Zagotować, zakwasić do smaku, osłodzić i posolić. Na koniec dodaj starty chrzan. Podawane z knedlami i mięsem gotowanym lub wędzonym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!