Przygotuj pyszne danie z kilku składników na jednej patelni. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Znudziło Ci się już spaghetti w klasycznej formie?

Wypróbuj ten prosty przepis, a odkryjesz na nowo zalety tego dania. Nie potrzebujesz piekarnika, ani dużo czasu, by cieszyć się jego smakiem!

Do przygotowania tej potrawy przygotuj:

  • 30 g makaronu typu spaghetti
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 100 g sera żółtego (doskonale sprawdzi się np. tarta mozzarella)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • jedna czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pietruszka
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • rozmaryn
  • sól
  • olej

Zacznij od przygotowania mięsa. W misce wymieszaj dokładnie mięso z przyprawami: czarnym pieprzem, solą, czerwoną papryką oraz  rozmarynem.

Przygotowany makaron podziel na trzy części, a następnie na środku każdej z nich uformuj mięso w kształt klopsika. Smaż je na rozgrzanym oleju przez 2/3 minuty z każdej strony.

W tym czasie możesz wziąć się za przygotowanie reszty składników.

Paprykę i cebule kroimy na mniejsze części i dodaj do mięsa i makaronu.

Dwa ząbki czosnku możesz przecisnąć przez praskę prosto na patelnie.

Wymieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z wodą i przyprawami, a następnie polej nim składniki.

Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Jeśli masz przygotowany ser w kostce, zatrzyj go w tym czasie na grubych oczkach tarki. Gdy wyznaczony czas minie, posyp całość serem i piecz przez dodatkowe 5 minut.

Dla dodatkowego smaku gotowe danie możesz podać posypane drobno posiekaną pietruszką.

Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!