Nie piekę już z ciasta francuskiego: Fantastyczny strudel jogurtowe – lepszy niż z cukierni!

Strudel to klasyczny, pyszny deser. Dzięki możliwości eksperymentowania z różnym nadzieniem, za każdym razem możesz cieszyć się jego nowym, oryginalnym smakiem i zaskoczyć swoją rodzinę i gości.

Ja dziś wybrałam nadzienie jabłkowo-orzechowe i zamiast mleka dodałam do ciasta jogurt. Ty możesz wybrać według gustu np. mak, ser lub też np. wiśnie.

Potrzebujesz:

  • 500g mąki
  • 250g miękkiego masła
  • 2 opakowania małego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobine mleka. Odstaw na 1 godzinę.

Następnie podziel ciasto na 4 równe części, cienko je rozwałkuj i nadziej według uznania. Zwiń każdy kawałek. Posmaruj ubitym jajkiem i piecz w 180 ° C na złoty kolor. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!