Szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym. Sprawdzony przepis.

Ten pyszny i soczysty strudel można zrobić bez fermentacji. Z nadzieniem makowo-jabłkowym jest jeszcze smaczniejszy. Jest miękki, pyszny i gładki.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Olej

Farsz:

  • 150g maku mielonego
  • 4 jabłka
  • Polewa cukrowa
  • Cynamon mielony

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby uzyskać ciasto.

W razie potrzeby dodaj śmietanę lub mąkę. Z ciasta uformować prostokąt. Nadzienie: Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj cynamon z cukrem. Podawać z sokiem z cytryny.

W misce połączyć mak z cukrem pudrem. Doprawić ciasto miodem. Rozłóż masę makową na cieście, a następnie posmaruj je olejem roślinnym.

Ułożyć mak na startych jabłkach. Owinąć ciasto kawałkiem folii. Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Aby strudel nie pękał, wolę nakłuwać go widelcem.

Smacznego:-)

error: Treść zabezpieczona !!