Przepis na suszoną smaczną wieprzowinę, już nie kupuje kiełbas w sklepie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Suszona wieprzowina jest świetną alternatywą dla sklepowych kiełbas.

Bowiem nie zawiera ona zbędnych konserwantów, barwników czy też innych sztucznych dodatków. Jej wykonanie wymaga czasu, ale naprawdę warto!

Istotne jest to, ze domowa suszona wieprzowina dłużej utrzymuje się i jest znacznie tańsza w porównaniu do kupionych gotowych kiełbas.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny,
  • 500 g soli,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach,
  • 4 g rozmarynu,
  • 4 g tymianku,
  • 5 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć owijając go w papierowy ręcznik. Wyciąć z niego nadmiar tłuszczu.

Zmielić liść laurowy z dodatkiem kolendry, pieprzu, rozmarynu oraz tymianku. Wieprzowinę natrzeć mieszanką przypraw z obu stron.

Wstawić je do pojemnika, a następnie obsypać solą i przełożyć do lodówki. Co jakiś czas nacinać i obracać mięso.

Po 2 dniach spłukać wieprzowinę i osuszyć w ręcznikach. Znowu natrzeć mięso, ale już bez dodatku soli.

Owinąć je w gazę i tym razem odstawić do lodówki lub innego dobrze wentylowanego miejsca na 2 tygodnie. Co dwa dni odwracać je. Po tym czasie jest gotowe do spożycia.

error: Treść zabezpieczona !!