Najlepsze, trwałe desery świąteczne: Najlepsze przepisy, które starczą Ci na cały miesiąc w lodówce.

Doskonałe, trwałe świąteczne desery, które przetrwają w mrozie przez wiele tygodni!

Makowiec

Składniki:

  • 500 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • skórka z jednej cytryny
  • 6 jajek
  • 200 g mielonego maku
  • 150 g mąki półgrubej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 cukierki waniliowe

Przygotowanie:

Masło utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, a następnie wymieszać z makiem wymieszanym z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka i ubijamy białka na pianę. Następnie wymieszaj je drewnianą łyżką z masą makową. Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp mąką.

Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Lukier żółtkowy przygotowujemy ubijając żółtka z cukrem pudrem i obydwoma cukrami waniliowymi. Gotową polewę żółtkową wylewamy na jeszcze gorący biszkopt i czekamy aż stwardnieje.

Pokusa kokosowo-rumowa

Składniki:

  • 600 g zmielonych herbatników maślanych
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • olejek o smaku rumu
  • ok. 400 ml mleka

Nadzienie:

  • 200 g masła
  • kilka łyżek miękkiego twarogu – opcjonalnie
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Kakao mieszamy z herbatnikami i cukrem, mieszamy mleko z rumem i mieszamy w sypką masę tak, aby powstała dobrze formująca się masa. Na krem ​​zmiksuj miękkie masło z cukrem, ubij twaróg (jeśli go używasz) i dodaj wiórki kokosowe. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować pod folią na cienki placek.

Nałóż krem ​​maślany na każdy arkusz i ostrożnie, ale mocno zwiń. Wstaw do lodówki, pozwól mu ostygnąć, a następnie pokrój mokrym nożem. Jeśli chcesz, aby deser był mniej słodki, możesz usunąć cukier lub zastąpić go innym słodzikiem. Dobrym pomysłem jest posypanie gotowej bułki wiórkami kokosowymi.

Orzechowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek jaj
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g granulowanego cukru
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • Szczypta soli

Krem:

  • 800 ml mleka
  • 2 szt budyń waniliowy
  • 100 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • 50 g mielonych orzechów

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się delikatna, miękka piana, stopniowo zacznij dodawać cukier i ubij go na sztywną śmietanę – śnieg, który zachowuje swój kształt. Na koniec wymieszaj mielone orzechy i cynamon. Masę podzielić na 2 części i przygotować dwie blaszki o tych samych wymiarach (29×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na blachach równomiernie rozprowadzić masę białkową. Obie blachy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ciasto pieczemy osobno, jeśli masz piec konwekcyjny, możesz piec je w tym samym czasie. Gdy ciasto się upiecze, pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie ostrożnie odwróć je i zdejmij papier do pieczenia.

Ciasto jest dość kruche, dlatego postępujemy bardzo ostrożnie. Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i lekko ostudzić. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół – otrzymujemy 4 arkusze ciasta. Budyń podzielić równo na 4 części.

Kładziemy jeden arkusz ciasta na płaskiej blasze, smarujemy kremem i tak dalej, aż otrzymamy 4 warstwy ciasta i 4 warstwy kremu. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami i wstawić plastry oraz deser do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Ciasto makowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • ½ opakowania. proszek do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 g kwaśnej śmietany

Krem:

  • 140 g mąki półgrubej
  • 200 mielonych maków
  • 150 g cukru pudru
  • 2 szt cukier waniliowy
  • ½ opakowania. proszek do pieczenia
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3 białka jaj ubite na śnieg
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę wymieszaną z żółtkami jaj na ciasto. Zagnieść gładkie, ale zwarte ciasto, uformować bochenek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Na nadzienie wymieszaj sypkie składniki w jednej misce, a mleko z roztopionym masłem i skórką z cytryny w drugiej.

Powoli mieszaj płynną mieszaninę za pomocą trzepaczki. Na koniec ostrożnie wymieszaj białka i szczyptę soli języczkiem cukiernika. Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt talerza tak, aby zmieściła się na blasze o wymiarach 30×25 cm.

Umieść pierwszy arkusz na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i ułóż na nim nadzienie. Ostrożnie przykryć drugim arkuszem ciasta i nakłuć wierzch widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż powierzchnia będzie złota. Ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!