Świeży ser ma wiele zastosowań w kuchni – od past do smarowania, przez sałatki, po dania zapiekane. W sklepach jest dość drogi, ale wcale nie jest trudno go przygotować w domu z zaledwie trzech składników.
Serek śmietankowy można zrobić zarówno ze świeżego mleka z gospodarstwa, jak i ze zwykłego mleka w pudełku ze sklepu. Jednak ważne jest, aby używać mleka o wysokiej zawartości tłuszczu. Jednak więcej sera uzyskasz na litr ze świeżego mleka bezpośrednio od krowy.
Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia na kuchence. Jeśli używasz świeżego mleka, gotuj przez kilka minut. Nie jest to już konieczne w przypadku pasteryzacji. Po zagotowaniu dodać cztery łyżki soku z cytryny do mleka i gotować dalej, od czasu do czasu mieszając, aż płyn w garnku zacznie się zwijać i oddzielać ciało stałe od płynu.
Gdy mleko całkowicie się zsiadło, przelej je przez sitko i umieść stałą masę w blenderze. Posyp około 1 łyżeczką soli, dodaj trochę serwatki (lub kolejną kroplę mleka, śmietanki, a może oliwy z oliwek) i wszystko zmiksuj na gładką masę.
Jeśli chcesz, możesz doprawić powstały ser różnymi rodzajami przypraw lub suszonych ziół. Wlej gotowy ser do zamykanego pojemnika i podawaj lub przechowuj w lodówce. Wydajność różni się w zależności od użytego mleka. Z 2 litrów świeżego mleka od rolnika otrzymujesz około 270 gramów sera. Trochę taniej będzie za mleko ze sklepu.