Zaskakująca zupa z klopsikami, która pobudzi twoją przemianę materii i pozwoli ci w końcu schudnąć.

Mięso z drobiu jest produktem, który łączy wartości odżywcze z wyjątkowym smakiem i wszechstronnością. Zupy na bazie kurczaka, takie jak rosół, są szczególnie zalecane dla pacjentów, ponieważ mają działanie wzmacniające i poprawiające samopoczucie.

Zupy z kurczaka cieszą się popularnością wśród wielu osób, zarówno ze względu na swoją prostotę i szybkość przygotowania, jak i na bogaty smak i różnorodność. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową zupę z kurczaka z klopsikami!

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g pieczarek
  • ulubione przyprawy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g bagietki

Przygotowanie:

Na początek posiekaj marchewkę na cienkie plasterki. Następnie w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut ugotuj kurczaka wraz z marchewką. W międzyczasie możesz przygotować klopsiki. Weź kilka kawałków bagietki lub bochenka i wydrąż z nich miąższ. Powinno być tyle chleba, aby zmieścił się w dłoni.

W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Następnie dodaj sól i pieprz oraz ulubione przyprawy do smaku. Składniki zblenduj za pomocą blendera. W wyniku powinna powstać wilgotna i lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli zaś jest zbyt rzadka, należy dodać chleb lub filet.

Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty, uformuj klopsiki i od razu włóż je do bulionu. Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 g pieczarek. Następnie dodaj je do bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Zupę najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

error: Treść zabezpieczona !!