Tęsknisz za pyszną, domową szarlotką, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – z naszym przepisem bez problemu przygotujesz ją w domu.

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół kawałkiem pysznego ciasta?

Ten przepis został stworzony dla Ciebie! Szarlotka z dodatkiem kwaśnej śmietany jest idealnym wyborem zarówno na niedzielne popołudnie z przyjaciółmi, jak i spotkanie przy świątecznym stole z rodziną.

Składniki na ciasto:

  • 200 g cukru pudru
  • 500 g pszennej mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • 250 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • bułka tarta lub kasza manna (2-3 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

Umyte jabłka należy zetrzeć na tarce i dodać dwa rodzaje cukru. Jabłka powinny dusić się na niewielkim ogniu, dopóki nie staną się miękkie. W następnej kolejności dodajemy sok z cytryny oraz kaszę mannę, pamiętając o wcześniejszym zmniejszeniu ognia na kuchence.

Jeśli wybierzesz bułkę tartą, wymaga ona wcześniejszego podsmażenia na suchej patelni. Teraz należy wymieszać składniki na ciasto. Kwaśną śmietanę dodajemy małymi porcjami, aby ciasto nie stało się zbyt rzadkie. Ciasto musi być gładkie.

Kończąc jego wyrabianie nadaj mu owalny kształt i podziel na dwie części, a następnie owiń folią i pozostaw w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować. Pierwszą część ciasta umieszczamy na dnie blachy o wymiarach 24×36 cm. Teraz na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy je drugą częścią.

W przypadku, jeśli nadzienie okaże się zbyt soczyste, należy odsączyć nadmiar soku. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 45 minut w 200 stopniach.

error: Treść zabezpieczona !!