Już nigdy nie będziesz się wahać, co zjeść na szybki obiad: Przepisy na dobre sosy, które możesz przygotować nawet z zamkniętymi oczami.
Doskonałe przepisy na super szybkie sosy, które można podawać z mięsem, makaronem, knedlami lub zwykłymi ziemniakami. To zależy od Ciebie.
Błyskawiczny sos grochowy
Składniki:
- olej
- 1 cebula
- 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej na kawałki) – można ją również zrobić z udek kurczaka
- 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- Papryka czerwona mielona, Pieprz czarny mielony, Zioła prowansalskie
- 1 łyżka musztardy (zamiast ketchupu można dodać pokrojone pomidory)
- 1 łyżka ketchupu
- Mrożony lub konserwowy groszek
- 1 wtopiony w rękaw Bambino
- Opcjonalnie: ser do posypania
- Dodatki: ryż słowacki, makaron, ryż, ziemniaki…
- Woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zarumieni, dodajemy pierś z kurczaka (soloną), odstawiamy do zaparzenia i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.
Na koniec dodać groszek, zalać wodą i chwilę dusić. Na koniec wciśnij ser do osłonki i pozwól mu dobrze bulgotać – ser ładnie się skurczy i zgęstnieje. Możemy podawać, jest gotowe bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Możesz wybrać przystawkę według własnego gustu.
Sos brokułowy
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 kawałki piersi z kurczaka
- sól
- zmielony czarny pieprz
- Oregano
- bita śmietana
- 3-4 sery topione
- twardy ser
- Brokuły na parze
- dowolny makaron
Przygotowanie:
Podsmaż jedną dużą cebulę na patelni. W międzyczasie posolić i popieprzyć kurczaka i odstawić na chwilę. Następnie smażymy boczek na gorącym oleju, zalewamy śmietaną, doprawiamy i mieszamy z roztopionym serem (mieszamy do zgęstnienia sosu).
W międzyczasie zetrzyj twardy ser i dodaj twardy ser w zależności od tego jak gęsty będzie sos. Jeśli jest rzadki, dodaj więcej sera, jeśli gęsty, dodaj mniej, a resztę zostaw do dekoracji. Na koniec dodaj ugotowane na parze brokuły, pokrojone na małe różyczki, delikatnie wymieszaj i gotowe. Podawać z makaronem lub innym dodatkiem.
15-minutowy sos pomidorowy
Składniki:
- 1 cebula
- 40 g masła
- 1 łyżka oleju
- 200 g przecieru pomidorowego
- Sól
- 7 sztuk całego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek
- 10 całe ziele angielskie
- tymianek
- ok. 1 l bulionu – lub wody z bulionem
- 1300 ml bulionu lub wody
Przygotowanie:
Rozpuść masło i olej w rondlu i podsmaż cebulę w tej mieszance. W czasie gdy cebula się smaży dodajemy do garnka przyprawy, które nadają nam piękny aromat. Następnie oprószamy mąką i mieszamy lekką zasmażkę. Następnie dodajemy również przecier pomidorowy i krótko wszystko smażymy cały czas mieszając – straci to kwaskowatość przecieru.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj cukier, sól i zagotuj sos pomidorowy. Gotuj przez około 10 minut, w trakcie gotowania dodaj sól lub posłodź wedle uznania. Odcedź sos i podawaj. Podajemy z mięsem, z knedlami, z ciastami lub jak lubimy. Sos jest naprawdę pyszny!
Minutowy sos z cukinii do spaghetti
Składniki:
- Makaron do smaku lub gnocchi ugotowane według przepisu
- 3 średnie cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 50 g tartego sera
- 1 bambino (lub inny ser topiony w osłonce)
- Śmietana do zmiękczenia (ilość do smaku, daję ¾ słoiczka, można też użyć słodkiej śmietany lub bitej śmietany)
- Do smaku – bulion warzywny bez glutaminy lub sól, bazylia, oregano)
Przygotowanie:
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce – cukinię obrałam, bo miałam starsze warzywa, ale jeśli są świeże to nie trzeba ich obierać – sos będzie zielonkawy. Podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli, dodaj cukinię i smaż, aż cukinia zmięknie. Młoda cuekta puści dużo soku, jeśli soku będzie za mało, można dodać trochę wody lub bulionu.
Dodać bulion warzywny (bez glutaminianu) i przyprawy do smaku. Pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, serek i bambino – rozpuścić. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę (lub słodką) i możesz ją wymieszać lub zostawić w spokoju. Do sosu dodać makaron, wymieszać, można też dodać kawałki szynki drobiowej lub mięso z kurczaka.
Udekoruj pietruszką. To bardzo uniwersalny przepis, można dodać więcej rodzajów sera, masła lub poeksperymentować z przyprawami – gałka muszkatołowa bardzo dobrze smakuje w sosie. To zależy od Ciebie, po prostu smakuj i dopracowuj zgodnie ze swoim gustem. My preferujemy wersję ze śmietaną.
7-minutowy sos serowy
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku
- 2 osłonki sera topionego
- 250 ml mleka
- Śmietana do ubijania (ok. 50-100 ml)
- 100 g startego twardego sera
Opcjonalnie:
- Mała puszka kukurydzy
- Pietruszka
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło i olej i podsmażamy cebulę. Dodaj boczek i szynkę i smaż przez około 5 minut. Następnie wlej mleko, dodaj ser i mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie do masy dodajemy roztopiony ser, doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami.
Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj śmietanę, a gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Sos jest rzadszy i można go zagęścić zwykłą mąką.