Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3 mm. Masę makową również dzielimy na 4 części i smarujemy nią płaty ciasta, pamiętając o tym, aby jeden z dłuższych końców nie smarować masą ok. 1,5 cm od końca, ponieważ przy zawijaniu mak będzie się przesuwał.
Zwijamy ciasta, brzegi zlepiamy i każde z osobna zawijamy ciasno papierem do pieczenia, kilkakrotnie je owijając, aby ciasto podczas rośnięcia nie popękało.
Gotowe rolady układamy obok siebie na blasze piekarnika lub każdą z osobna wkładamy do wąskich foremek (keksówek). Pieczemy 35-40 minut w temp. 180° C do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 minut w półotwartym piekarniku.