Błyskawicznie znikają ze stołu: Pyszne tatarskie pierogi z obłędnym nadzieniem w środku.
Dziś chcę wam powiedzieć, jak gotować niesamowicie pyszna tatarską przekąskę o nazwie „Czeburek”.
Niesamowicie delikatne, chrupiące, soczyste z dodatkiem szczypiorku są bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto przygotowane według tego przepisu jest niezwykle smaczne i delikatne, a nadzienie jest niesamowicie aromatyczne, dzięki czemu błyskawicznie znikają ze stołu!
Składniki na ciasto
- woda (wrząca) – 125 mililitrów;
- olej roślinny – 25 mililitrów;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- mąka pszenna – 200-250 gramów.
Składniki na nadzienie
- szczypiorek – 1 pęczek;
- twardy ser – 120-150 gramów;
- jajo – 3-4 sztuki;
- kwaśna śmietana – 2-3 łyżki stołowe.
Przygotowanie
Wlej 125 mililitrów wody do miski ( bardzo ważne jest, aby woda nie była tylko gorąca woda, ale wrząca). Następnie wlej olej roślinny. Teraz dodaj pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodaj mąkę porcjami i zagnieć ciasto (zacznij ugniatanie łyżką, a następnie przejdź do zagniatania ciasta rękami).
Ciasto powinno być miękkie i nie przylegać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jajka kurze (jeśli nie są zbyt duży, weź cztery jajka, jeśli duże – trzy będą wystarczające), ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie obierz.
Szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do osobnej miski. Zetrzyj ser na tarce i przenieś go do miski wraz ze szczypiorkiem. Pokrój w kostkę ugotowane jajka i dodaj również do reszty składników na nadzienie. Następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Teraz weź ciasto, uformuj je w rolkę, a następnie pokrój na 10-12 części. Weź jeden kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj. Umieść nadzienie jajeczne na połowie ciasta, przykryj drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie ( masz otrzymać przekąskę na kształt tradycyjnych pierogów). W ten sposób uformuj pozostałe składniki.