Najgroźniejsza biała toksyna, którą jemy codziennie. Nie jest to cukier, ani sól.

Biała Groźna Toksyna, Którą Spożywamy Codziennie – Nie Jest To Sól Ani Cukier

Czy znasz coś takiego lub miałeś styczność z nazwą taką jak glutaminian sodu E621? Wiedziałeś o istnieniu takiej właśnie substancji? Może być to szokujące, lecz na co dzień ją spożywasz i tym właśnie przyczyniasz się do niemałego ubytku w organizmie.

Glutaminian sodu E621 to bardzo popularny i powszechnie używany dodatek, który używany jest niemalże w każdym produkcie spożywczym, które kupujemy i posiadamy w domu. Występuje on także w żywności wysoko przetworzonej oraz w fastfoodach.

Spora ilość restauracji, szczególnie tych chińskich, na całym świecie także stosuje go do swoich dań, abyśmy się aż oblizywali ze smaku i wracali po więcej. Ten smak określany jest jako piąty, czyli umami – smak przetworów mięsnych, rosołowych i grzybowych. Niestety, pomimo popularności, ta substancja należy do jednych z najgroźniejszych i najbardziej szkodliwych dla ludzkiego organizmu, a my spożywamy ją codziennie, nie będąc nawet tego świadomi.

Swoim wyglądem bardzo przypomina sól lub cukier, gdyż występuje w postaci proszku o białym i krystalicznym wyglądzie. Może być także znaleziony w postaci ciekłej. Używany jest do wzmocnienia smaku różnych produktów spożywczych czy potraw w restauracjach, aby zwiększyć nasz apetyt. Dieta, która obfituje w tą substancję powoduje trzy razy większą otyłość, ponieważ ta toksyna sprowadza nas do przejadania się.

Ten dodatek nie jest stosowany tylko w produktach spożywczych, ale też w piwie i wielu innych rzeczach, przy których może wystąpić uzależnienie. Warto wspomnieć, że na 100 gramów produktu zazwyczaj powinno dawać się od 0,2 do 0,8 gramów, więc to nie jest tak dużo i łatwo można sypnąć więcej. Corocznie na świecie wykorzystywane jest trochę ponad 200 tysięcy ton tej substancji.

Do objawów wskazujących na przedawkowanie glutaminianu sodu należą zawroty głowy, nudności, osłabienie oraz migreny. Zbyt duża dawka E621 może prowadzić także do poważniejszych skutków, takich jak zaburzenia równowagi hormonalnej, zaburzenia wzroku oraz wszelkie bóle w klatce piersiowej.

Po przez spory wpływ na receptory języka, sprawia on, iż jedzenie nabiera lepszego smaku, niż by miało bez użycia tej substancji. Doprowadza to do szybkiego popadnięcia w uzależnienia od żywności przetworzonej, co ma dla nas negatywne konsekwencje.

Bardzo ważne jest pamiętać, że dla producentów żywności stosowanie E621 jest korzystne. Obniża to koszty produkcji oraz zwiększa sprzedać tych właśnie produktów. Po przeczytaniu tego artykułu, zapamiętaj aby czytać dokładnie etykiety znajdujące się na produktach, które kupujemy i unikaj żywności, która zawiera glutaminian sodu!

error: Treść zabezpieczona !!