Ta szybki torcik doprowadził całą rodzinę do szaleństwa: Bez pieczenia, to lepsze niż lody!

Pyszny tort z kwaśną śmietaną, który smakuje jak lody i jest naprawdę fantastycznie pyszny. Wypróbuj i przekonaj się sama, Twoi bliscy będą zachwyceni jego smakiem!

Potrzebujesz:

Krem:

  • cukier – 7,5 łyżki
  • mąka – 2,5 łyżki
  • jajka – 2 szt.
  • śmietana 18% – 400 g
  • masło 100 g

Podstawa:

  • herbatniki 300 g
  • masło 120 g
  • mleko 1-2 łyżki

Przygotowanie:

W rondelku wymieszaj cukier i mąkę, dodaj jajka i mieszaj do uzyskania gładkości.

Teraz wlej śmietanę. Wymieszaj, przenieś na mały ogień i gotuj cały czas mieszając.

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Konsystencja powinna przypominać budyń. Masę wymieszaj, przykryj folią i odstaw do ostudzenia.

Weź herbatniki (możesz wybrać zwykłe bądź czekoladowe) i zmiel je na miazgę. Dodaj roztopione masło, mleko i wymieszaj.

Pozostaw jedną trzecią mieszanki na później, resztę ułóż na dnie formy do pieczenia. Dokładnie wygładź i ułóż również po bokach.

Formę włóż do lodówki na godzinę. Ubij mikserem miękkie masło (100 g) i dodaj wanilię do smaku. Ubij schłodzony już krem i porcjami dodawaj masło ciągle mieszając. Krem przełóż do formy, posyp górę pozostałymi ciasteczkami i przykryj folią. Wstaw do lodówki na 5 godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!