Historyczne ciasto. Według niektórych wersji ciasto powstało w XVII wieku we Francji, po czym trafiło do Neapolu i tak otrzymało nazwę.
Ciasto zostało nieco zmodyfikowane po rewolucji francuskiej na cześć cesarza Bonaparte.
Poznaj ten unikalny przepis, a jeszcze nie raz z niego skorzystasz:
Wielowarstwowe ciasto kremowe z kruszonką! Podawane było na każde święto zimową porą, a posypka ciasta miała być symbolem śniegu.
Składniki:
- 4.5 Szklanki mąki
- 6 jajek
- 500g margaryny
- 1l mleka
- 3 łyżki cukru
- łyżka octu
- łyżeczka soli
- wanilia do smaku
Przygotowujemy dwa rodzaje ciasta.
- Pierwsze ciasto formujemy używając: Dwa jajka, dwie i pół szklanki mąki sodę z octem i sól.
- Teraz drugie ciasto: Margarynę mielimy z pozostałą ilością mąki, tak aby powstały okruchy.
Pierwszy rodzaj ciasta musimy rozwałkować na cienką warstwę i położyć okruchy. Następnie ciasto należy złożyć w pół, a po wszystkim rozwinąć. Tą czynność powtarzamy 4 razy.
Teraz ciasto dzielimy na 8 części i wstawiamy do lodówki na około 3 godzinki. Z ciasta muszą powstać cienkie placki, które upieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pieczemy okołu 20 minut.
Krem do ciasta: 4 jajka ubijamy dodając: cukier, 4 łyżki mąki i wanilię. Trzymając wszystko na ogniu dolewamy powoli mleko, ciągle mieszając. Robimy to do momentu, aż krem nabierze gęstości.
Ostatnią czynnością jest złożenie wszystkich ciast, z wyjątkiem jednego, które zostawiamy na posypkę. Złączone ciasta delikatnie smarujemy kremem, a pozostawione ciasto kruszymy- sypiąc na wierzchu Napoleona.
Babcie znały ten unikalny przepis na pamięć. W końcu ciasto jest bardzo smaczne, a sama trudność przygotowania nie będzie na pewno przeszkodą dla kogoś, kto uwielbia wyzwania w kuchni. Satysfakcja z przygotowanego ciasta jest gwarantowana, bo wiadomo, że lepiej zrobić je samemu, niż kupić w sklepie.