Jeśli masz w domu truskawki, koniecznie spróbuj tego smacznego trójkolorowego ciasta z budyniem
Uwielbiasz desery owocowe?
W takim razie koniecznie spróbuj tego prostego i niezwykle smacznego przysmaku. Bogaty smak truskawek, delikatna śmietanka i miękkie ciasto tworzą idealną symfonię smaków!

Potrzebujesz:
- objętość szklanki = 200 ml
- rozmiar formy = 27 x 40 cm
Na ciasto:
- jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania bądź budyniu waniliowego w proszku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Do namoczenia ciasta:
- kubek mleka
Na masę budyniową:
- budyń waniliowy w proszku
- mleko
- cukier
Nadzienie truskawkowe:
- 750 g truskawek + pół szklanki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Truskawki umyj i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj pół szklanki cukru i ubij.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodaj cukier waniliowy. Połącz składniki z ubitą wcześniej pianą. Ciasto wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C. Sprawdzaj jego gotowość przy pomocy wykałaczki.

Upieczone ciasto nakłuj wykałaczką na całej powierzchni i polej za pomocą łyżki mlekiem, aby było wilgotne. Ugotuj gęsty budyń według instrukcji na opakowaniu i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Wygładź szpatułką. Zamiast budyniu możesz ubić po prostu śmietanę 30% z dodatkiem cukru.

Przełóż truskawki na sito i wlej sok do garnka. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i gotuj na małym ogniu, mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z nim truskawki i ułóż na warstwę kremu.

Wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny do zestalenia. Następnie pokrój i możesz podawać do aromatycznej kawy!
