Jeśli masz w domu truskawki, koniecznie spróbuj tego smacznego trójkolorowego ciasta z budyniem

Uwielbiasz desery owocowe? 

W takim razie koniecznie spróbuj tego prostego i niezwykle smacznego przysmaku. Bogaty smak truskawek, delikatna śmietanka i miękkie ciasto tworzą idealną symfonię smaków!

Potrzebujesz:

  • objętość szklanki = 200 ml
  • rozmiar formy = 27 x 40 cm

Na ciasto:

  • jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania  bądź budyniu waniliowego w proszku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Do namoczenia ciasta:

  • kubek mleka

Na masę budyniową:

  • budyń waniliowy w proszku
  • mleko
  • cukier

Nadzienie truskawkowe:

  • 750 g truskawek + pół szklanki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Truskawki umyj i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj pół szklanki cukru i ubij.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodaj cukier waniliowy. Połącz składniki z ubitą wcześniej pianą. Ciasto wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C. Sprawdzaj jego gotowość przy pomocy wykałaczki.

Upieczone ciasto nakłuj wykałaczką na całej powierzchni i polej za pomocą łyżki mlekiem, aby było wilgotne. Ugotuj gęsty budyń według instrukcji na opakowaniu i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Wygładź szpatułką. Zamiast budyniu możesz ubić po prostu śmietanę 30% z dodatkiem cukru.

Przełóż truskawki na sito i wlej sok do garnka. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i gotuj na małym ogniu, mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z nim truskawki i ułóż na warstwę kremu.

Wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny do zestalenia. Następnie pokrój i możesz podawać do aromatycznej kawy!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!