Te tureckie bułeczki z patelni ze stołu znikają w moment. Każdy je polubi. Miękkie i puszyste.

Nic nie smakuje tak jak tureckie bułeczki. To przygotowywany na patelni specjał z ciasta drożdżowego, którego wykonanie jest banalnie proste.

Gdy je zrobisz, to z pewnością zyskasz w gronie swoich bliskich nowych wielbicieli tego dania. Do dzieła!

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 10 g koperku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Delikatnie rozkrusz w misce droższe i dolej do nich 150 ml oleju roślinnego. Następnie dodaj kolejne składniki – mleko i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, które znajdują się w naczyniu.

Do powstałej masy dodaj stopniowo mąkę. Następnie dokładnie ugnieć powstałą masę. Uformuj ciasto, które pozostawisz pod przykryciem w misce. Poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. 

W następnym kroku postaraj się uformować owalne bułeczki dzieląc powstałą masę na 8 części. Włóż bułeczki do pokrytej olejem patelni i odczekaj kilkadziesiąt minut. Ciasto powinno jeszcze trochę wyrosnąć.  

Ustaw patelnię na małym ogniu i przykryj ją pokrywką. Podgotuj je do czasu, aż ich spód nabierze pięknego, złocistego koloru.

Co musisz zrobić w kolejnym kroku?

Przykryj bułeczki pergaminem i obróć tak, aby papier pokrywał spód patelni. Przykryj patelnię na kolejną chwilę i podgrzewaj do momentu, aż obydwie strony będą zachęcały do zjedzenia pięknym kolorem i miękkością. 

Ostatni, ale najważniejszy krok!

Zdejmij bułeczki z patelni. Posmaruj je olejem słonecznikowym i posyp koperkiem.

Uwaga! Bułeczki uzależniają, więc dobrze zanotuj sobie ten przepis.

error: Treść zabezpieczona !!