Te tureckie bułeczki z patelni ze stołu znikają w moment. Każdy je polubi. Miękkie i puszyste.
Nic nie smakuje tak jak tureckie bułeczki. To przygotowywany na patelni specjał z ciasta drożdżowego, którego wykonanie jest banalnie proste.
Gdy je zrobisz, to z pewnością zyskasz w gronie swoich bliskich nowych wielbicieli tego dania. Do dzieła!
SkÅ‚adniki:Â
- 500 g mÄ…ki pszennej
- 50 g drożdży
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 240 ml mleka
- 10 g koperku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Delikatnie rozkrusz w misce droższe i dolej do nich 150 ml oleju roÅ›linnego. NastÄ™pnie dodaj kolejne skÅ‚adniki – mleko i sól. DokÅ‚adnie wymieszaj wszystkie produkty, które znajdujÄ… siÄ™ w naczyniu.
Do powstaÅ‚ej masy dodaj stopniowo mÄ…kÄ™. NastÄ™pnie dokÅ‚adnie ugnieć powstałą masÄ™. Uformuj ciasto, które pozostawisz pod przykryciem w misce. Poczekaj aż ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość.Â
W nastÄ™pnym kroku postaraj siÄ™ uformować owalne buÅ‚eczki dzielÄ…c powstałą masÄ™ na 8 części. Włóż buÅ‚eczki do pokrytej olejem patelni i odczekaj kilkadziesiÄ…t minut. Ciasto powinno jeszcze trochÄ™ wyrosnąć. Â
Ustaw patelnię na małym ogniu i przykryj ją pokrywką. Podgotuj je do czasu, aż ich spód nabierze pięknego, złocistego koloru.
Co musisz zrobić w kolejnym kroku?
Przykryj buÅ‚eczki pergaminem i obróć tak, aby papier pokrywaÅ‚ spód patelni. Przykryj patelniÄ™ na kolejnÄ… chwilÄ™ i podgrzewaj do momentu, aż obydwie strony bÄ™dÄ… zachÄ™caÅ‚y do zjedzenia piÄ™knym kolorem i miÄ™kkoÅ›ciÄ….Â
Ostatni, ale najważniejszy krok!
Zdejmij bułeczki z patelni. Posmaruj je olejem słonecznikowym i posyp koperkiem.