Udka z kurczaka na kapuście: idealny przepis na soczystego kurczaka prosto z piekarnika

Pieczenie w piekarniku jest jedną z łatwiejszych metod przygotowywania potraw.

Przede wszystkim nie wymaga dużego wysiłku oraz uwagi. Co więcej potrawy z piekarnika mogą być zarówno dietetyczne jak i miękkie oraz delikatne. Dodatkowo można w ten sposób przygotować danie główne wraz z przystawką w jednym czasie.

Oto przepis na soczystego kurczaka z pyszną kapustą prosto z piekarnika. Kawałki kapusty odpowiednio ułożone pod mięsem wchłoną soki i aromaty potrawy.

Dzięki temu mięso będzie smakować idealnie aby przygotować potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • Jedna główka białej kapusty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Sól i pieprz,
  • czerwone papryka,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 4 udka z kurczaka.

Sposób przygotowania:

Na początek kapustę pokrój na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na blaszce do pieczenia w piekarniku, która wcześniej została natłuszczone olejem bądź masłem.

Następnie umyj, osusz, a następnie posól i popieprz udka z kurczaka. Następnie rozgnieść czosnek lub drobno zetrzyj i wymieszać dokładnie z oliwą oraz pieprzem i szczyptą soli w małej miseczce.

Dodatkowo można użyć ziół takich jak kolendra lub suszona bazylia. Taką marynatę należy nałożyć na skórę z mięsa i ułożyć mięso na ułożonych wcześniej kawałkach kapustę.

Całość należy wsadzić do piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodatkowo w trakcie pieczenia do potrawy można dołożyć pokrojoną w plastry marchewkę bądź pietruszkę.

Wtedy zyskamy idealny dodatek, z którym można podać potrawę po wyciągnięciu z piekarnika.

Potrawa po wyciągnięciu z piekarnika jest gotowa do jedzenia.

error: Treść zabezpieczona !!