Złociste i soczyste udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Zasmakuje absolutnie każdemu.

Kurczaka można przyrządzić na dziesiątki sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Przepis idealnie nada się na rodzinne spędy, imprezy, jak i niedzielny obiad.

Udka po wyjęciu z piekarnika będą wręcz rozpływały się w ustach, a wszystko to za sprawą keczupu i majonezu! Kto z nas nie lubi drobiu i tego, z jaką łatwością mięso to przenika smakiem przypraw i dodatków? Nie inaczej będzie tym razem!

Do stworzenia marynaty polecam keczup oraz majonez z wyższej, sklepowej półki. W tym aspekcie nie ma co oszczędzać.

Składniki:

  • 1.5kg udek z kurczaka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • 0.5 łyżeczki chilli;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki pikantnego keczupu;

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności oczywiście myjemy udka, następnie osuszamy je i obsypujemy solą. Przechodzimy do tworzenia marynaty – mieszamy ze sobą starannie keczup, majonez, słodką paprykę oraz majeranek.

Utworzoną tak masą, smarujemy dokładnie wszystkie kolejne udka i pozostawiamy je na 2 godziny, aby przesiąkły przyprawami.

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przekładamy udka do naczynia żaroodpornego i każdy kawałek mięsa delikatnie obsypujemy przyprawą chilli. Między udka wciskamy kawałki drobno pokrojonego czosnku.

Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią. Udka należy piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180’C, w systemie grzania góra-dół, około 50 minut.

Pod koniec pieczenia, sprawdzamy stan udek widelcem. Jeśli wszystko jest jak należy, ściągamy przykrycie i pozostawiały w piekarniku na kolejne 5 minut, aby się dobrze przypiekły z zewnątrz.

Skórka na przyprawionym w ten sposób kurczaku jednak nigdy nie będzie chrupiąca, lecz pomimo to… na pewno całość będzie pyszna.

error: Treść zabezpieczona !!