Domowa uprawa lubczyku. Zasiej tę roślinę i korzystaj z jej prozdrowotnych właściowości

Lubczyk jest kojarzony przede wszystkim jako niezbędny składnik aromatycznego rosołu, sosów czy jako przyprawa do mięs.

Ta roślina ceniona ze względu na walory smakowe wykazuje także pozytywny wpływ na pracę organizmu. Jak powinna wyglądać domowa uprawa lubczyku? Jakie działanie ma lubczyk i kiedy warto po niego sięgnąć? Jak można wykorzystać lubczyk w kuchni? Sprawdź nasze wskazówki i korzystaj z właściwości tej rośliny w swoim domu.

Domowa uprawa lubczyku – najważniejsze zasady i porady

Lubczyk jest rośliną wieloletnią, która po odpowiednim zasadzeniu nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Aby cieszyć się zdrowym, bujnym lubczykiem trzeba jednak poświęcić trochę uwagi samym przygotowaniom do założenia uprawy. Oto kilka szczegółów, o które należy zadbać przed wysiewem lub zasadzeniem rośliny.

Przygotowanie nasion do zasiania

Wybierz nasiona lubczyku pochodzące od sprawdzonego producenta. Można znaleźć je w większości marketów i sklepów ogrodniczych. Przed zasiewem włóż nasiona do zimnej wody na przynajmniej 2-3 godziny. Do wysiania lubczyku najlepiej sprawdzi się mieszanka ziemi ogrodowej z ziemią kwiatową.

Pora wysiewu

Podobnie jak w przypadku innych ziół, pierwsze wiosenne miesiące to najbardziej odpowiednia pora na wysiew lubczyku. Marzec lub kwiecień to idealny moment na rozpoczęcie uprawy.

Sadzonki lubczyku

Jeśli posiadasz ogród, zamiast nasion możesz zakupić w sklepie ogrodniczym sadzonki lubczyku. Wystarczy włożyć je do niewielkich dziur w ziemi i pozostawić do zakorzenienia. Do domowej uprawy wystarczą 1-2 sadzonki – roślina szybko się rozrasta.

Pielęgnacja i zimowanie

Lubczyk nie przepada za zbyt słonecznymi stanowiskami, preferuje raczej półcień. Należy dbać, aby ziemia, w której rośnie pozostawała wilgotna, szczególnie podczas upałów. Lubczyk ma dużą wytrzymałość na niższe temperatury i bez problemu przetrwa zimę zarówno w domu, jak i w ogrodzie.

Jak lubczyk oddziałuje na organizm?

Lubczyk to nie tylko aromatyczna przyprawa do różnych dań, ale też roślina o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje korzystny wpływ przede wszystkim dla układu trawiennego. Może być stosowany w trakcie odchudzania, gdyż stymuluje procesy trawienne, wspomaga metabolizm oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Działa także łagodząco na wzdęcia i ból towarzyszący zaparciom. Lubczyk ma ponadto działanie moczopędne, warto więc sięgnąć po niego przy nawracających stanach zapalnych pęcherza, nerek i układu wydalniczego. Kompleksowy wpływ lubczyku na ludzki organizm dotyczy też układu krążenia (oczyszczanie naczyń krwionośnych) oraz chorób stawów (profilaktyka i wspomaganie leczenia reumatyzmu, zwyrodnień stawów czy dny moczanowej).

Po lubczyk można sięgnąć również, aby wzmocnić układ odpornościowy; będzie pomocny też w trakcie chorób układu oddechowego, ponieważ usuwa śluz i ułatwia oddychanie.

Jak wykorzystywać lubczyk w kuchni?

Poza wykorzystaniem jako przyprawa, istnieją jeszcze inne praktyczne sposoby zastosowania tej rośliny w domowej kuchni.

Środek odstraszający owady

Już od wielu wieków lubczyk jest znany jako skuteczny odstraszacz szkodników. Do miejsc, w których przechowuje się żywność wystarczy włożyć świeże lub suszone liście lubczyku, aby zapobiec pojawieniu się niemiłych gości.

Lecznicza herbatka z lubczyka

Jeśli chcesz oczyścić organizm z nadmiaru alkoholu lub nikotyny albo złagodzić stany zapalny dróg moczowych, przygotuj lubczykową herbatkę. Posiekaj lub pokrusz liście lubczyku, a następnie gotuj przez 10 minut w 250 ml wody.

Domowa przyprawa z lubczykiem

Przygotuj pęczek lubczyku z szypułkami, łyżeczkę soli, łyżeczkę świeżego majeranku oraz 2 łyżki oleju słonecznikowego. Umyj lubczyk i zmiel lub posiekaj drobno. Zalej 400 ml wody i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odcedź, do uzyskanego wywaru dodaj sól, majeranek i olej. Zagotuj i przelej gotowy koncentrat do małych słoiczków. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Lubczykową przyprawę możesz dodawać do różnych zup i sosów, w zależności do twoich preferencji smakowych. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!